top of page

FARMIREKKU

KOULUTUSSOPIMUS

Koulutussopimus on pennunhankinnan yhteydessä ostettava koulutusapu, jonka kasvattaja tarjoaa. 

 

Koulutussopimus on edullinen ja helppo tapa päästä varsinkin ensimmäisen paimenkoiran kanssa hyvään alkuun.

 

Koulutussopimuksella annetaan aloittelevalle paimenkoiranohjaajalle ja -käyttäjälle sysäys päästä kiinni arkirutiineihin koiran kanssa.

 

Koulutussopimus sitoo sekä kasvattajan- että koiran ostajan kahdeksi vuodeksi. Tänä aikana myös koiran omistajan on panostettava koiran peruskoulutukseen kotona, sekä sitten kun pentu alkaa olla kiinnostunut eläimistä ja alkaa paimentamaan on myös kotona tehtävä työtä tämän taidon vahvistamiseksi.

 

Paimennusharjoittelu tehdään Farmirekulla ainoastaan lampailla koiran turvallisuuden takia. Kun koira osoittaa riittävästi osaamistaan on nämä taidot sitten omistajan itse siirrettävä kotona käytäntöön. Se voi tarkoittaa treeniaitauksen rakentamista, turvallisten ja helppojen eläinten valitsemista nuoren koiran harjoitteluun. Omistajan on itse  opeteltava kuinka nuorta koiraa tuetaan ja paimenkoiraa ohjataan. Ilman harjoittelua ja panostamista koiran käyttöön ei voi saada luotettavaa työkoiraa.

 

Kasvattaja sitoutuu antamaan koulutussopimuspennulle riittävästi paimennustilaisuuksia. Sytytellä koira kunnolla eläimiin ja aloittaa koulutuksen perusteet.

 

Koulutussopimus ei tarkoita, että koira koulutetaan valmiiksi, vaan että koiralle annetaan valmiudet kouluttautua alkeistasolta eteenpäin. Koulutussopimus tarkoittaa, että koira saatellaan alkeistasolle, josta siirtyminen tilakohtaisiin arkirutiinitöihin olisi helpompaa.

 

Alkeistasoon kuuluvat mm.

- Koira osaa hakeutua eläinten vastakkaiselle puolelle tasapainoon ja tuoda eläimiä kohti ohjaajaa

- Koira osaa hakea eläimiä lyhyestä matkasta (~50m)

- Koira kykenee pysäyttämään poispäin juoksevat eläimet

- Koira pystyy kuljettamaan eläimiä esim.tietä pitkin tai peltolohkolta toiselle, niin että ihminen kävelee edellä ja koira tuo eläimiä ohjaajaa kohti

- koiralle on esitelty pysähtymiskäsky, niin että se pystyy pysähtymään paikoissa, joissa eläimet ovat hallinnassa

 

Tapauskohtaisesti, koiran kehityksestä ja koulutusvalmiudesta riippuen koiraa voidaan viedä eteenpäin kohti vaikeampia tehtäviä ja mahdollisesti sillä voidaan suorittaa Spky:n paimennuksen perusrata. 

Koulutussopimuksen hinta on 900€ (sis.alv 24%)
Koulutussopimuspentu Farmirekulta 1800€

Esimerkki koulutussopimuksen etenemisestä

Pentu tulee uuteen kotiin 8 viikon iässä. Se on saanut kasvattajan luona paljon sosiaalisia kontakteja muiden koirien ja ihmisten kanssa. Se on eläinlääkärin tarkistama, mikrosirutettu terve pentu.
Pentuarki voi uudessa kodissa alkaa.

Pentu opetetaan sisäsiistiksi, kulkemaan hihnassa, tulemaan luokse, ulkoilemaan, seuraamaan, rauhoittumaan ja luottamaan ihmiseen.

 

Pentu on hyvä tuoda ensimmäiselle jaksolle n.4kk ikäisenä. Sitä käytetään lampailla ja paimennusvaistoa sytytellään. Kasvattaja tarkastelee pennun kasvua, kuntoluokkaa, liikkumista ja sosiaalisia taitoja. Jakson pituus voi olla 1- 4pv.

 

Kasvattaja antaa kotiin ehkä ruokintapäivityksiä ja arkeen selviytymisohjeita, jos arjessa on ilmennyt jotain hankaluuksia.

Pentu tulee uudelle jaksolle 6kk ikäisenä. Sytyttely jatkuu. Tästä eteenpäin koulutusjaksoja on kuukauden välein ja ne ovat pituudeltaan 4-7 pv. Jos pentu on lyhyen matkan päässä ja sitä voi tuoda viikottain, on tämä vielä parempi. Silloin pentu käytetään lampailla samalla kun omistaja juo kupposen kahvia tai seuraa pennun sytyttelyhetkeä aidan toisella puolella. Omistaja otetaan mukaan harjoitteluun kun koira alkaa ymmärtämään paimennuksen perusteita. Tästä alkaa myös omistajan valmennus koiran ohjaukseen.

 

Riippuen kotona olevista työtehtävistä saa omistaja kotiin siirrettäviä helppoja harjoituksia. Koiran tulee päästä tekemään arkitöissä rutiinisti tehtäviä eläintensiirtoja (jos tilalla niitä on) mutta pidettävä huoli koiran turvallisuudesta ja huomioitava sen osaamisaste, eikä koiraa laiteta liian vaikeisiin paikkoihin. Mustelmat paranevat paljon nopeammin kuin rikkoutunut itseluottamus.

 

Koulutusjakso pitenee koiran olessa vuoden ikäinen ja siitä yli. Koira saavuttaa yleensä koulutuskypsyyden noin vuoden ikäisenä.

 

Koulutussopimuskoirat voivat tulla hoitoon Farmirekulle 2-vuoden ajan sopimuksen mukaan milloin vain veloituksetta vaikka harjoittelussa olisikin esim.sääolosuhteiden vuoksi Farmirekulla taukoa.

Koulutussopimuskoirat + ohjaajat saavat osallistua kursseille ja paimennuspäiville puoleen hintaan kahden vuoden ajan silloin kun kouluttaja on Minna.

Farmirekun kasvateille on facebookissa oma kasvattiryhmä. Ryhmälle järjestetään myös kursseja (muu kouluttaja) ja treenitilaisuuksia aina mahdollisuuksien mukaan.

Koulutussopimus päättyy kun koira saavuttaa alkeistason (ks. yllä) tai  viimeistään 2v. sopimuksen tekohetkestä.
Koulutus voi edetä aina perusradalle saakka koiran kyvyistä riippuen. Jokainen koira kehittyy yksilökohtaisesti ja perusratavalmius saavutetaan joillakin jo vuoden ikäisenä, mutta joissakin tapauksissa vasta koiran aikuistuessa ja ollessa reilusti yli 2v.  

 

 

Videolla on 7kk ikäinen Luna koulutusjaksolla.

Pennun sytyttely ja työstämisvaihetta tehdään koirakohtaisesti niin usein kuin mahdollista, että paimennuksen perustaidot olisivat koiralla mahdollisimman vahvat.

 

Tämä koira suoritti perusradan 1,5v ikäisenä ja työskentelee päivittäin kotonaan emolehmä- ja lihanautakasvatustilalla.

bottom of page